Bina ve endüstriyel yapıların, yangına karşı korunmasında, ilk ve en önemli sistemlerden biri yangın algılama sistemleridir. Yangın algılama sistemleri, saha elemanlarının yangını en erken seviyede algılayıp ihbar vermesi vasıtası ile yangına çabuk müdahale imkânı sağlar, can ve mal güvenliğini arttırır.
Klasik (Konvansyonel) Sistemler
Konvansiyonel sistemler Yangın bölgelerine ayırma (Zonlama) ilkesi ile çalısan bu sistemler, kontrol panelinden yangın bölgesine götürülen bir çift kabloya paralel olarak baglanan detektörler bu iki telli hattan hem enerjiyi alırlar, hem de uyarı sinyalini panele gönderirler. Klasik sistemlerde karar yetkisi detektörlerindir. Belirli bir bölgede bulunan detektörler ve/veya butonlar birbirine paralel baglanarak kontrol paneline tek bir bilgiyi iletecek sekilde baglanırlar.
Bu bölgedeki detektörlerin hangisi alarm verirse versin, kontrol panelinden o bölgeye ait uyarı alınacaktır. Eger o bölgede 15-20 detektör var ise arıza ya da alarm bilgisinin hangi detektörden geldigini ögrenmek, o yangın bölgesine gitmeden ögrenebilmek mümkün degildir. Bu yaklasım yangına müdahale açısından ilk bakısta yanlıs olmayabilir. 20 Detektörün bulundugu genis bir alandan yangın uyarı sinyali geldiginde o bölgeye ulasmak itfaiye ekibi için yeterlidir. Olaya arıza açısından bakıldıgında hattaki herhangi bir kopuklugun yerini saptamak hiç kusku yok ki zaman ve enerji kaybıdır. Klasik sistemlerin bazı olumsuzluklarını saymak adreslenebilir yangın algılama ve uyarı sistemlerinin getirdigi olanakları daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Klasik sistemlerde her bir ihbar hattından merkezi panele kablo çekilir. Bu da kontrol panelinden çevreye yayılan çok sayıda kablo demektir. Yangın zonları bir kere belirlenip ihbar hatları tesis edildikten sonra bu bölgelerde yapılabilecek yenilemeler, tesisatta yapılacak degisikliklerle mümkündür. Ayni hatta baglanan çesitli tiptedetektör ve butonlardan gelen sinyaller birbirinden ayırt edilemez. Detektörler elektronik olarak basit bir karsılastırıcıdan olusurlar. Fiziksel bir büyüklük elektriksen bir büyüklüge dönüstürülerek önceden belirlenmis bir referans deger ile karsılastırılmaktadır. Bu deger alarm limitini asarsa ‘Yangın var…!’ sinyali kontrol paneline gönderilmektedir
Dijital Adreslenebilir Sistemler
Bu tip sistemlerde her bir dedektörün panel tarafından tanınan kimlik kodu bulunmaktadır. Bu sayede alarm durumunda algılama yapan dedektörün tam olarak yeri panel üzerinden görülebilmektedir. Adresli sistemlerde marka ve modele baglı olarak, her bir bölgeye 128 adete kadar dedektör baglanabilmektedir. Dedektörlerle panel tarafından bire bir haberlesmesi sayesinde hat kopuklukları ve arızaların hangi dedektörden kaynaklandıgı panel üzerinden görülebilmektedir. Sistem maliyeti Konvansiyonel sistemlerle kıyaslandıgında oldukça yüksektir.
Dijital adreslenebilir sistemlerin en temel özellikleri aşağidaki gibidir:
- Aynı bir çift kabloya baglı çok sayıda detektörün her birinden bagımsız sinyaller alınır. Yani detektörlerin ve butonların her biri bireysel bir s-adrese sahiptirler.
- Yangın zonları yazılım aracılıgıyla tamamlandıgından detektör ve butonlar bulundukları yerler dikkate alınmaksızın, kablo tesisatı açısından en uygun sekilde çevrim hattına baglanırlar.
- Ayni çift kabloya çok sayıda detektör baglandıgından kablo miktarından büyük tasarruf sağlanmaktadır.
- Yangın algılama ve uyarı sistemlerinden bilgi aktarılması ya da bilgi alınması gerekiyor ise giris/çıkıs modüllerinin baglanmasına olanak tanır.
- Dijital adresli sistemlerde detektörlerin çalısma ilkesi klasik detektörlerde oldugu gibidir.Yani, yangın kararı detektör tarafından verilir. Dijital adreslenebilir sistemler sadece adreslenebilme özellikleri dolayısıyla kolaylıklar getiriler. Ancak duman detektörlerinin bulunmasından sonra yangın görevlilerini en fazla ugrastıran yalancı alarmlara karsı akilli olarak nitelenebilecek çözümler sunamamışlardır.
Kullandığımız Ürün Markaları
Kilsen
Global
Siemens
Hizmet Sağladığımız Referanslarımız
ATV Yenibosna Stüdyoları
Bilgili Holding
Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi